Verzamelen en oefeningen
Zodra je het bitloze rijden goed onder de knie hebt, kun je beginnen met het rondrijden/verzamelen en de wat moeilijkere oefeningen. Hierbij kun je denken aan het wijken, travers, schouder binnenwaarts en zelfs de passage en piaffe.

Belangrijk te weten en te kunnen is dat je paard nagevelijk/rond loopt met de oefeningen. Dit komt vanuit ontspanning en word niet gekregen door trekken aan teugels en het in de houding forceren. Dressuurgericht je paard rondrijden doe je door veel schakelen (langzamer en sneller), overgangen rijden en figuren rijden. Denk eraan, ga niet meteen anders rijden zoals je normaal doet mét een bit. Zodra je paard rond gaat lopen, kún je gaan werken met druk.

Werken met druk houd in dat je je paard niet beloond door middel van stilzetten en iets lekkers geven, maar door de druk van de teugels/neckrope of van het drijven met de kuiten even weg te nemen. Een paard dat ontspannen rond loopt heeft geen druk aan de teugels meer nodig. Wanneer je paard in een goed tempo loopt is het ook niet nodig om hem constant bij te drijven. Je paard vind uiteraard het 'drukloze' prettiger dan het lopen mét druk en zal dus zijn houding opzoeken.

Denk eraan, forceer hem niet door de druk extra te verhogen zodat het paard rond gaat lopen. Blijf werken vanuit ontspanning en, zoals ook bij vrijheidsdressuur, heb geduld en neem de tijd.

Het nagevelijk lopen komt niet voor uit mens-gemaakt gedrag, het is puur natuur, ongeacht welk ras of de leeftijd. Bij ontspanning, activatie en medewerking zal het paard vanzelf beginnen met het zoeken van de juiste houding.

Zodra je paard goed loopt en zich, ook nagevelijk, laat rondrijden en de figuren doet, kun je je gaan richten op de wat hogere oefeningen. Neem bijvoorbeeld het wijken. Leg je binnen been aan, ga iets naar buiten zitten, vraag heel iets stelling en 'duw' hem zo naar de hoefslag toe. Als beloning kun je je paard belonen met je stem of een aai. Probeer zelf uit te vinden waar jou paard of pony het beste op reageert. Want weet; niet alle paarden leren even snel of goed.


In passage zonder enig tuig.


 

Website bezoekers: 123804

NIEUWS

Nalanta gaat HARD!
Ja, Nalanta gaat zeker hard! Sinds Horse Event 11, 12, en 13 september 2015 is ons showteam de lucht ingeschoten... Positief, natuurlijk! De samenwerkingen tussen verschillende men...
Lees meer >Shilas in een TV-SERIE?
Ja ja, dat lezen jullie goed, onze Shilas is gecast voor een TV-serie. Wie, wat, waar en wanneer kunnen wij jullie nog niet verklappen, maar LEUK word het zeker! Shilas doet het ge...
Lees meer >Shows de afgelopen weken!
Zoals jullie weten is Nalanta een tijdje minder actief geweest, lees: de website is niet actief meer onderhouden. Wij hebben alweer heel wat demo's gehad, zo waren wij met Flip...
Lees meer >