Verzamelen en oefeningen
Zodra je het bitloze rijden goed onder de knie hebt, kun je beginnen met het rondrijden/verzamelen en de wat moeilijkere oefeningen. Hierbij kun je denken aan het wijken, travers, schouder binnenwaarts en zelfs de passage en piaffe.

Belangrijk te weten en te kunnen is dat je paard nagevelijk/rond loopt met de oefeningen. Dit komt vanuit ontspanning en word niet gekregen door trekken aan teugels en het in de houding forceren. Dressuurgericht je paard rondrijden doe je door veel schakelen (langzamer en sneller), overgangen rijden en figuren rijden. Denk eraan, ga niet meteen anders rijden zoals je normaal doet mét een bit. Zodra je paard rond gaat lopen, kún je gaan werken met druk.

Werken met druk houd in dat je je paard niet beloond door middel van stilzetten en iets lekkers geven, maar door de druk van de teugels/neckrope of van het drijven met de kuiten even weg te nemen. Een paard dat ontspannen rond loopt heeft geen druk aan de teugels meer nodig. Wanneer je paard in een goed tempo loopt is het ook niet nodig om hem constant bij te drijven. Je paard vind uiteraard het 'drukloze' prettiger dan het lopen mét druk en zal dus zijn houding opzoeken.

Denk eraan, forceer hem niet door de druk extra te verhogen zodat het paard rond gaat lopen. Blijf werken vanuit ontspanning en, zoals ook bij vrijheidsdressuur, heb geduld en neem de tijd.

Het nagevelijk lopen komt niet voor uit mens-gemaakt gedrag, het is puur natuur, ongeacht welk ras of de leeftijd. Bij ontspanning, activatie en medewerking zal het paard vanzelf beginnen met het zoeken van de juiste houding.

Zodra je paard goed loopt en zich, ook nagevelijk, laat rondrijden en de figuren doet, kun je je gaan richten op de wat hogere oefeningen. Neem bijvoorbeeld het wijken. Leg je binnen been aan, ga iets naar buiten zitten, vraag heel iets stelling en 'duw' hem zo naar de hoefslag toe. Als beloning kun je je paard belonen met je stem of een aai. Probeer zelf uit te vinden waar jou paard of pony het beste op reageert. Want weet; niet alle paarden leren even snel of goed.


In passage zonder enig tuig.


 

Website bezoekers: 64085

NIEUWS

Nalanta in de PENNY!
Super trots zijn we natuurlijk, want Showteam Nalanta staat in de PENNY! Het gaat over het zonder zadel rijden, ook zijn wij te vinden op Horse Event 13 en 14 September..... Ben ji...
Lees meer >Burghse Dag 2014
Zaterdag 9 augustus waren wij met Andorra en Shilas aanwezig op de Burghse Dag 2014 in Burghaamstede. Een hele fijne sfeer alweer! Shilas was erg gespannen (een aantal maanden niet...
Lees meer >Stadsboerderij de Vosheuvel
Zaterdag 26 juli waren wij aanwezig met onze shetlanders Macho en Flip voor 3 kleine demo's vrijheidsdressuur op stadsboerderij de Vosheuvel. Ondanks dat het gras wel errug lek...
Lees meer >